Het verhaal van Line

Op 21 maart wordt Line, amper 22 maanden, in het UZ Gent verwacht voor een zware chemokuur.

Die is noodzakelijk om alle kankercellen te elimineren. Pas als de ouders 5.200 euro betalen, wil de ziekenhuis de behandeling starten, omdat het geneesmiddel niet terugbetaald wordt. Daarom beginnen Kenny en Kimberley met een bloemenverkoop ten voordele van hun dochter.

In augustus vorig jaar begon de nachtmerrie voor Kenny Roosens en Kimberly Maes. Hun dochter Line, van toen 15 maanden, had een kwaadaardig gezwel in haar hoofd. “Er waren geen alarmerende signalen. Tijdens een onderzoek nadat Line gevallen was, zagen de dokters echter een kwaadaardige tumor in haar hoofdje”, vertelt Kenny.

“In het begin dachten we dat we haar kwijt waren. De specialisten konden gelukkig het gezwel verwijderen. Er werden echter nog slechte cellen gevonden in haar hersenvocht. Een intensief nabehandelingsplan drong zich op. Het eerste luik met drie kuren chemo heeft onze prinses dankzij haar sterke wilskracht goed doorstaan”, schrijven de ouders op Facebook. Een tussentijdse MRI-scan en een punctie wezen uit dat de tumor niet terug gegroeid was en dat de slechte cellen uit haar hersenvocht verdwenen waren.

“Het gaf ons de kracht om er met volle moed tegenaan te gaan.”

Risico

Vol moed begonnen de ouders af te tellen naar 21 maart. Dan start de laatste kuur. “Vorige week hebben we vernomen dat de chemo Thiotepa niet terugbetaald wordt door het RIZIV. We moeten de kuur, die 5.200 euro kost, zelf kunnen betalen. Dan pas wordt de behandeling gestart”, zegt papa Kenny. “Die behandeling moet alle slechte cellen elimineren. Vroeger werd dit niet gedaan. Dan was de kans ook groter dat de kankercellen terugkwamen. Dat risico willen we niet lopen.”

Het was slikken toen de ouders de kostprijs vernamen. “Een factuur van enkele honderden euro’s betaal je snel, maar het gaat toch om heel veel geld. Daarom willen we lentebloemen verkopen. Gisteren deden we een eerste oproep. De reacties waren hartverwarmend. Nu al zijn zeker 250 bloemetjes verkocht, waarvan honderd via de vzw People for People.”

De ouders hebben al een zware periode achter de rug. “In het begin bleven we allebei thuis. Line had veel zorg nodig. Nu werken we halftijds en wisselen we af. Gelukkig zijn onze werkgevers begripvol.”

Eind maart start de behandeling. “Tegen de zomer is alles hopelijk achter de rug. We hopen op een mooie zomer”, zegt papa Kenny.

Tekst uit HLN 08/03/2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.