MOEKE MIE & TANTE INGRID (M/H)AKEN KANKERPATIËNTJES BLIJ

Hoe blij je iemand kan maken met 100 kilogram wol? Héél blij, vraag dat maar aan Moeke Mie en Tante Ingrid, twee creatieve dames die de jonge kankerpatiëntjes van het UZ Leuven een hart onder de riem steken met hun gehaakte mutsen en knuffels. “Dankzij de schenking van 100 kilogram gele wol door Vivaldis, kunnen we nu al aan de slag om mooie paashaasjes te maken!”

‘Beter laat dan nooit’, was het meest gehoorde spreekwoord toen Vivaldis onlangs eindelijk de gele wol aan Moeke Mie en haar enthousiaste collega-hakers kon overhandigen. Het initiatief ontstond al in februari 2020, als een liefdadigheidsactie gelinkt aan Dikke Truiendag. Maar de coronapandemie zorgde ervoor dat de schenking maanden vertraging opliep en uiteindelijk pas in volle zomer plaatsvond.

Uitstel is geen afstel

“Voor de aanleiding van deze actie moeten we inderdaad terug naar Dikke Truiendag, in putje winter”, vertelt Charlotte Fischer van Vivaldis Interim. “We wilden met Vivaldis graag 100 kilogram gele wol schenken aan een goed doel. Aan onze facebookgemeenschap vroegen we om goede doelen voor te stellen en in de reacties kwam één opvallende naam vaak terug; die van Moeke Mie. Haar werk voor de kinderkankerpatiënten van het UZ Leuven sprak ons meteen aan. De keuze was snel gemaakt, maar niet veel later brak de coronacrisis uit en moesten we helaas alles on hold zetten. Maar uitstel betekent gelukkig geen afstel.”

Dat Moeke Mie (Mie-Jee Lievens in het echte leven) zo vaak werd genoemd, bewijst dat haar haakproject op relatief korte tijd veel harten heeft veroverd. Op het moment van de oproep van Vivaldis, was ze immers nog geen jaar bezig.

Sneeuwbaleffect

“In mei 2019 leerde ik Inoa kennen, een meisje met leukemie”, legt Moeke Mia uit. “Samen met mijn goede vriendin Ingrid Luyten besloot ik om een speciale muts te haken voor haar en voor andere moedige kankervechtertjes. De eerste mutsen vielen blijkbaar op en we kregen al snel de vraag van andere ouders om er nog meer te maken. Het UZ gaf ons de kans om met een affiche wat promotie te maken voor ons project, dat we ‘Moeke Mie & Tante Ingrid’ doopten. Intussen werken we officieel samen met het Belgisch Kinderkanker Steunfonds (BKKS), waardoor we nog veel meer jonge patiënten en hun ouders hebben leren kennen.”

Moeke Mie en Tante Ingrid raakten duidelijk een gevoelige snaar bij heel wat mensen en konden meteen op heel wat sympathie en steun rekenen. Het voorbije jaar groeide het team uit tot een equipe van zes gemotiveerde vrouwen, nadat ook Alice Donkers, Annie Vangenechten, Heidi Palinckx en Ann Rooms hun haaktalent ter beschikking stelden. “Het doet enorm veel deugd om die kindjes blij te maken met een knuffel” vertelt Alice. “Als we nadien een foto toegestuurd krijgen, smelt ons hart.”

Steun van het Belgische Kinderkanker Steunfonds

Op hoeveel mutsen de teller ondertussen staat, is moeilijk te zeggen. “Van mei 2019 tot augustus 2020 leerden we 104 kanjers kennen”, vertelt Moeke Mie. “Voor de meeste onder hen hebben we meer dan één muts gemaakt. Na de winter zijn we ook knuffels beginnen haken, omdat mutsen in de zomer nu eenmaal minder gedragen worden. Vaak maken we specifieke figuurtjes op vraag van de ouders, zoals een Kaatje-knuffel die we haakten voor een meisje dat erg grote fan is van Kaatjes Tralalaatjes.”

Alles wat de haaksters maken, schenken ze aan de kankervechtertjes of wordt te koop aangeboden ten voordele van het Belgisch Kinderkanker Steunfonds. “Door de coronamaatregelen kunnen we ze jammer genoeg niet meer persoonlijk overhandigen aan de kinderen in het UZ. Vroeger gingen we wekelijks bij de patiëntjes op bezoek, nu sturen we de knuffels op. Gelukkig kunnen we daarvoor rekenen op de financiële steun van het BKKS”, vertelt Moeke Mie.

Gele paashaas

Iedere vorm van steun is bijzonder welkom voor het ijverige haakteam. De dankbaarheid waarmee Moeke Mie en Tante Ingrid de 100 kilogram gele wol van Vivaldis in ontvangst namen, was dan ook hartverwarmend. Samen met de andere vier haaksters, gaan de dames nu aan de slag om er originele knuffels mee te maken voor de jonge patiëntjes van het UZ in Leuven. “Met de nieuwe wol kunnen we mooie gele paashazen maken, die we eventueel met een zakje chocolaatjes erbij aan de kindjes kunnen geven”, laten ze weten.

moeke-mie-wol-knuffels

Hier vind je het volledige artikel terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.